Skip to content

4 november in Beijing

Vanmorgen werden we even voor zevenen gewekt, we naderden Beijing en over een kwartier zouden de toiletten sluiten. Openbare toiletten zijn in China nooit echt een feestje maar in een trein zeker niet. Nou ja, snel opgestaan en het er toch maar op gewaagd, een dagje ongewassen Beijing lag in het verschiet.
Ons eerste doel was The great wall, oorspronkelijk meer dan 6000 km lang. Linda, onze nieuwe gids, vertelde dat het niet alleen het grootste bouwwerk was maar tevens ook de grootste begraafplaats ter wereld. Toen China nog maar zo’n vijf miljoen mensen telde, werkten er 1 miljoen mensen aan de muur, veel van de arbeiders die stierven door het zware werk werden bij of zelfs in de muur begraven. Het was een indrukwekkend schouwspel en een flinke klim. We vroegen ons wel af of alle leerlingen wel het bijzondere ervan begrepen, er was soms meer aandacht voor de Subway en de souvenirshops, vooral voor Maarten leek het scoren van een ‘kek hoedje’ soms belangrijker dan de muur. Na een gesprek over 9000 km vliegen en ons eigenlijke doel stonden de neuzen weer de goede kant op en werd er goed opgelet als Linda weer wat vertelde.

Ons tweede doel was het oude centrum van de stad. Na een uurtje rijden, Beijing is erg groot, werden alle leerlingen en meegereisde ouders twee aan twee in fietsriksja’s gehesen voor een ritje door het oude stadsdeel. Dat viel in de smaak en hoewel ik het altijd enigszins gênant vind, stapten de VP en ik natuurlijk ook in een riksja. Onze riksjarijder voelde beweging in zijn voertuig en zette aan, er gebeurde echter niets. Hij keek eens om om te zien of zijn riksja ergens door werd tegengehouden. De uitdrukking in zijn ogen spraken boekdelen toen hij twee stevige heren ontwaarde in zijn karretje, de ene nog net iets steviger dan de ander overigens. Isabeau omschreef het later als volgt:”je hoeft niet dik te zijn als je zwaar bent”. Daar konden wij het alleen maar van harte mee eens zijn.
Maar goed, onze riksjarijder had zijn voertuig toch in beweging gekregen en fietste moedig door. Al snel ontstond er een file achter ons en werden we door de ene na de andere riksja ingehaald. Onze dappere fietser moest geregeld gaan staan om enige vaart te ontwikkelen en als snel waren we alleen. Op een gegeven moment moesten we zelfs naar voren gaan zitten, waarschijnlijk omdat hij bang was dat zijn riksja zou steigeren. Volgens ons heeft hij een stuk afgesneden want uit een totaal andere richting kwamen we ineens weer bij de andere riksja’s, zijn collega’s leken hem uit te lachen. Toen hij ons met het zweet op de bovenlip had afgezet en een hartaanval nabij keek hij ons nog eens goed na, je zag hem denken:”dat ik dat überhaupt in beweging heb gekregen”.
Wij vonden, en we hebben er verstand van, dat het niet aan ons kon liggen. “Zijn zadel stond ook veel te laag. Ja, en hij zetten zijn voeten ook raar op de trappers”.

Na de tocht werden we door Linda nog even een courtyard ingedreven, daar was het echt heel druk. Demi zei:”Ik ben hier zo ontzettend niet in geïnteresseerd, ik raak er helemaal gestresst van”. Het was er ook ontzettend druk en ze was zojuist bijna doormidden gelopen door een oudere Chinese vrouw die niet helemaal begreep dat je ook kunt wachten als je met zijn allen in de rij naar de uitgang staat. Fenna bleek een Chinese elleboog in haar oog te hebben gekregen.

Morgen om zes uur op, dan staat het forbidden Palace op de rol, daarna de bullet train en vijf uur in de bus.
(WhatsApp deed het net weer even en we kregen mee dat de kinderen vonden dat de reis naar Beijing erg georganiseerd was en dat dat kwam doordat de docenten meegingen. Wij sloten aan bij het programma dat de ouders al geboekt hadden, al deze culturele zaken kunnen dus niet op ons conto worden bijgeschreven

Trackbacks

Geen Trackbacks

Reacties

Geeft reacties weer als Lineair | Samengevoegd

Karin (KdR) op :

Ik lees je blogs elke dag met veel plezier!

Wel had ik moeite met de passage dat jullie een riksjarijder bijna de dood ingejaagd hebben. Zo zielig! Waarom wisselden jullie eigenlijk niet af met trappen?

Reactie toevoegen

Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.


Form options