Skip to content

1 november We hebben er tabak van

Vanmorgen dus de sigarettenfabriek, zonder kinderen overigens, die deden hele educatieve dingen zoals een math-lesson and some experiments.
Wij, de docenten, daarentegen werden meegenomen naar de fabriek die een kilometer verderop stond, per auto natuurlijk want de Chinezen dragen buiten mondkapjes en dan is het zielig als ze dat voor niets doen.
We wilden toch nog even weten wat nu precies de link was met school. “They hand out scholarships to students and teachers”. Op de grappig bedoelde vraag of ze dan wel het roken moesten promoten onder de leerlingen werd niet ingegaan. Nou ja, wíj vonden het wel grappig.
Gek genoeg was de rondleiding best interessant, het productieproces was grotendeels geautomatiseerd, er reden een soort kleine robotvorkheftrucks rond en zelfs het uitpakken van de dozen met tabak werd door robots gedaan. In de hal dwarrelde best wel wat tabaksstof rond maar hier was er dan niemand die een mondkapje droeg, zeker nooit van stoflongen gehoord.
Na afloop schonken we, dankbaar als we waren, een Hollandse kalender aan de directeur. Bij het instappen zagen we nog net dat hij de kalender lachend aan een medewerker gaf. “Hier, hang maar op het toilet…….. voor als het toiletpapier op is”.
Maar, on a more serious note, er dreigt een schisma tussen de docenten en de kinderen. En het ligt niet aan de docenten! Stel het volgende eens voor: Leerlingen als Isabeau of Noa die met hun engelachtige gezichtjes vragen: “Meneer, waar gaat u eigenlijk naar toe in het weekend?”. Terwijl ze heel goed weten dat terwijl alle leerlingen naar Beijing gaan en dat dat een lang gekoesterde wens van me is, wij een heel ander programma voorgeschoteld gaan krijgen. De zaterdag mogen we zelf invullen maar de zondag gaan we naar het ‘Chrysantenpark from hell’ om daarna met lokale partijbonzen te dineren. Mocht u niet weten wat mij zo tegenstaat aan chrysanten, lees dan vooral mijn blog van vorig jaar aangaande dit thema. Ook het vooruitzicht van de partijbonzen laat mijn hart niet sneller kloppen. (bonzen?)
Met hun: “Ach, wat vervelend zeg, en u wilde dat toch zo graag?”, laten ze een gezonde haat tegen kinderen in het algemeen opflakkeren en tegen blonde onschuldig ogende meisjes in het bijzonder. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken en ik bewaar hun paspoorten.

Maar goed, wat is er verder nog gebeurd deze dag. Na lunch werden we meegenomen naar de Chinese Opera. Een zeer enthousiaste directeur vertelde van alles en nog wat over de Chinese opera en het ontstaan daarvan, we namen deze kennis gretig tot ons.
Na de rondleiding kregen we een speciaal voor ons samengesteld programma met uitleg van de hoofdpersonen en lieten ze zien hoe vaardig zij waren in Kung Fu. Daniël werd in de tussentijd nog als de Monkey King geschminkt, ook werden Demi, Mees en twee jongedames die verder geen echte rol meer gaan spelen tijdens deze reis naar het podium geroepen om wat bewegingen na te doen. Ook werd er nog een stukje gezongen en nu houd ik natuurlijk als geen ander van opera maar de zang ging door merg en been en ging over de pijngrens, ik denk dat Jenya nog steeds met haar vingers in haar oren zit.
Na afloop werden er veel, maar dan echt veel hè, foto’s met acteurs gemaakt waarbij wij met z’n allen meer in trek waren bij de acteurs dan andersom.
Als avondeten zouden we dumplings gaan maken maar tot onze verrassing was er nog een heel avondprogramma met het naaien van geurzakjes, bouwen van bruggen en een optreden van een Monkey King die een niet zo’n heel goed optreden liet zien. It’s the thought that counts zullen we maar zeggen. Ik raffel het een beetje af, morgen weer vroeg op, we worden al om 6.30 uur opgehaald!


**Newsflash**
De docenten gaan ook naar Beijing! Nu alle leerlingen gaan, speelden we de “we are very worried”-kaart. Dat als ze zo ver weg gaan dat we dan bij ze in de buurt moeten zijn voor eventuele calamiteiten, zorgde ervoor dat we niet naar de chrysanten hoeven. Yes, Beijing, here I come, eh, here we come!

[Er staan niet alleen nieuwe foto's, zie helemaal bovenin voor de link maar er staat ook een filmpje]

Trackbacks

Geen Trackbacks

Reacties

Geeft reacties weer als Lineair | Samengevoegd

Rob op :

Bart, kijken jullie wel goed uit?!?!? Iets met nine million bicycles....
Veel plezier daar!

Reactie toevoegen

Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.


Form options