Skip to content

Wijn en Chrysanten, véél Chrysanten!

6 november

“Ik weet niet wat jullie komen doen maar welkom”, was het eerste dat onze tolk tegen ons zei toen we bij de winefactory aankwamen. Kijk, dat is nog eens een binnenkomer. Maar ze bedoelde het geloof ik verder wel goed. Het was iemand die redelijk goed Engels sprak en aan 1 vraag genoeg had om de hele tour te vullen.

Persoonlijk ken ik maar twee soorten wijn: vieze en héle vieze, vandaag heb ik er toch nog maar een categorie bij verzonnen maar daarover later meer.
Eenmaal door de poort stapten we uit, een zeer penetrante geur vulde onze neusgaten, ik ben geen kenner maar dit rook niet naar wijn! We stonden op een zeer groot plein met een centraal ding, ik denk dat het nog het meest op een 5 meter hoge bronzen krantenbak leek. Onze tourguide, met portable geluidsinstallatie zodat ze over het gezelschap van drie kon uitkomen, vertelde wat in het Chinees, dat werd weer vertaald door de tolk die er veel meer woorden aan besteedde en er volgens ons er van alles bij verzon. Zoals gewoonlijk ging het over inspiratie en zo, dat het een ‘symbol for inspiration, coöperation and so on was’. Daarna werden we in een busje geladen en reden we naar de productiehal.

De stank was zo nodig nog erger en er werd uitgelegd dat er allemaal ‘rice, sticky rice en weed, reed of beet’, ze wist het eigenlijk ook niet zo, lag te fermenteren. Een van de werknemers tapte wat helder vocht af uit een grote ketel en wij mochten ook wat proeven. Nog niet gewaarschuwd door de ex-rector die eerst een nipje nam, nam ik een ferme slok, zo van, wat kan mij het schelen. Het goedje brandde in mijn keel, geen wonder, ik had net met 72% alcohol een flink gat in mijn slokdarm geslagen.
Chinese wijn is dus geen wijn maar meer een soort likeur, vandaar de derde categorie.

Hierna naar de opslagruimtes waar miljoenen liters van het vocht nog veel lekkerder(!) aan het worden waren. We kregen weer een klein glaasje, dit zou véél zachter zijn. Wat mij betreft is 68% alcohol nog steeds bruikbaar als afbijtmiddel. We kregen ook nog een rondleiding door een expositie-ruimte die nog verre van af was maar al wel gedeeltelijk ingericht met allerhande gezellige bruiloftsdingen. Want, zo was de redenatie, door de ricewine werd iedereen losser, daar komen bruiloften van en dan wilde het bedrijf er yuans aan verdienen. Maar ik kan het natuurlijk altijd verkeerd begrepen hebben…..

Toch kwam de wijn nog wel van pas, we aten in de kantine van het bedrijf, het was zo’n maaltijd waarvan je dan eigenlijk niet weet of het eten wel dood is. Een flinke slok doodt dan al het leven.

Gelukkig was er ook een middagprogramma. We reden in krap anderhalf uur naar het ‘White horse forest park lake’. Nou spreken de woorden forest en park elkaar wel een beetje tegen maar we waren toch benieuwd, vooral naar het White horse gedeelte.
Bij aankomst bleek de rest van Huai’an hetzelfde idee te hebben. Parkeren werd even moeilijk maar uiteindelijk vonden we een plaatsje in de berm. We zagen metershoge witte paarden van beton, hoe groter hoe beter denken ze hier.
Bij het wachten op de kaartjes stonden we al weer tig keer op de foto, ik deed mijn zonnebril maar op, je kunt je verschuilen en het staat cool, wat wil je nog meer. In het park dat écht geen forest was, werd nog hard gewerkt aan de aanplant, diverse vrouwen ploeterden op hun hurken om de jonge aanplant een plaatsje te geven. Plaggen gras lagen schots en scheef om bultjes aarde heen gevouwen. Ook waren er chrysanten, véél chrysanten, ja, dus echt heel veel chrysanten. In de grote kas stonden inderdaad ook nog veel meer chrysanten, het enige verschil was dat er nu allerlei Chinezen tussen de chrysanten zaten die, olijk als dat was, of leek, door families op de foto gezet worden. Tenzij ze ons natuurlijk eerder zagen, dan gingen wij met voorrang op de foto.

Ineens werd het me duidelijk, ik was in een soort intratuin-hel beland met alleen maar chrysanten! Had ik al gezegd dat het echt heel veel chrysanten waren? O ja, en toen we de kas uitkwamen allemaal plastic beelden van smurfen en een enorme transformer, maar dat was logisch……

In Huai’an gingen we iets speciaals eten, Hot Pot. Je krijgt dan een pot kokend water voor je en daar kook je dan vlees in en Tofu, veel Tofu, niet zo veel als de chrysanten maar toch best veel Tofu en daar houd ik eigenlijk niet zo van, van Tofu. En het gekke is, als ze dan vragen of je Tofu wilt hebben, wil je nee zeggen maar na een soort kortsluiting in je hersenen blijk je dan toch ja gezegd te hebben en ligt er veel Tofu in je Hot Pot te borrelen. Vanmiddag had ik dat ook al met de krab en de Puffer Fish.
Over eten gesproken, van de leerlingen horen we niet veel maar Amoa dacht dat ze hond gegeten had, ze was helemaal van streek. Gelukkig bleek het niet zo te zijn, in China ligt de uitspraak van ‘dog’ en ‘duck’ erg dicht bij elkaar.

Bij de Starbucks hadden we dan wel weer een prettig momentje, we hoefden niets te bestellen, ze wisten al direct wat we nodig hadden, 3 maal cappuccino met een ‘extra shot’.

Trackbacks

Geen Trackbacks

Reacties

Geeft reacties weer als Lineair | Samengevoegd

Anoniem op :

Bof jij even met hoe je de wijn en chrysanten hebt aangeboden gekregen. Het kan altijd erger:

"Chinezen maken bijvoorbeeld chrysantenwijn; deze moet een jaar lang rijpen en wordt gedronken op de negende dag van de negende maand. Zo verzeker je jezelf van een lang, vredig en gezond leven."

Bron:
http://www.mooiwatbloemendoen.nl/de-chrysant-niet-zomaar-een-bloem

Hij was weer erg grappig :-)

Karin (KdR) op :

Karin (KdR) is "Anonym" hierboven. De chrysantenwijnreactie dus...

Rob op :

Bart, een vraag:'Schenken ze in China nu wel of niet een goed glas bitter lemon?' Ik lees daar niets over ...

Reactie toevoegen

Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.


Form options